Modemanifestet – en rak höger in i konsumtionsvärldens mest älskade solarplexus: modeshopping

ModemanifestetSofia Hedström är modejournalisten som älskar kläder och springa maraton (i klänning). Men hon stoppade sin modeshopping under ett år. Hon hade fått nog av sitt eget och branschens överdrivna och ständigt ökande shoppingbegär. I hennes nyutkomna bok, ”Modemanifestet. De stilsmartas handbok” (Norstedts), diskuterar hon en problematik som berör oss alla.

Det finns få ord som idag har så stor aktualitet i samhällsdebatten som hållbarhet. Inte minst gäller detta modeindustrin. Stora summor ges till akademiska forskningsprojekt som fokuserar på Sustainable Fashion.

Modenäringen är en stor bov i klimat- och miljödebatten. Favorituttrycket för dagens snabbmode, Fast Fashion, har närmast blivit ett skällsord. Många frågar sig hur snabbare och snabbare modesvängningar kan kombineras med ett smart miljö- och klimatmässigt tänkande. På samma gång drivs modebranschen av krav på större vinster, baserade på en hela tiden ökad konsumtion. Det är en ekvation som inte går ihop.

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Som konsumenter har säkert många av oss reflekterat över detta. Men få agerar med samma drastiska ställningstagande som modejournalisten Sofia Hedström. Hon beslöt helt enkelt att sluta shoppa kläder. Under ett helt år. Hon tillbringade tolv månader utan att köpa ett enda plagg, inte en accessoar, ingenting. Sina erfarenheter från denna ”shopping-detox”, modeavgiftning, beskriver hon i sin nyutkomna bok. Tänkvärd läsning för alla som någon gång har grubblat över varför man har så mycket (onödiga) kläder i sin garderob. På samma gång som man (ofta) klagar över att man inte har något att sätta på sig.

Hedström säger sig vara en typisk konsument. Som sådan shoppar vi i västvärlden mellan 15 och 20 kilo kläder per år. Tillräckligt för att fylla sju tvättmaskiner. Skrämmande siffror.

Författaren, som tillbringat de senaste sju åren med att gå på internationella modevisningar och skriva om mode, menar att hon kände en hets inför vad som ansågs vara nytt och ett krav på att alltid leva upp till den senaste trenden. På samma gång konstaterar hon att det ”nya” många gånger redan fanns i modet. Modeshopping blev ett slags beroende för henne liksom för många andra, hjälpte henne då hon ville bli på bättre humör och få en enkel liten kick. ”Shopping är Sveriges vanligaste fritidsintresse, men vi talar inte så mycket om det” menar Hedström.

ModemanifestetVad händer när man sätter totalstopp för att köpa kläder under ett helt år? Hedström beskriver alltifrån abstinensbesvär (som varade i tre månader) och förvåning från omvärlden till ett växande intresse och kreativ syn på sin redan existerande garderob (som innehöll 191 plagg – underkläder, accessoarer och skor inte inräknade). Hon har också räknat ut att hon sparade 13 och ett halvt dygn av sitt liv under sitt detox-år till att göra annat än shoppa.

När detox-året var slut konstaterar Hedström att hon fått en annorlunda och mer glädjefylld och kreativ syn på sina kläder. Hon började sy och styla om redan befintliga plagg. Äldre böcker med klädråd, t ex från det ransoneringstyngda 1940-talet, pekade på en kunskap som nästan totalt försvunnit. Hon och hennes medförfattare, fotografen Anna Schori, reste runt i världen och träffade konsumenter som älskar att göra om sina plagg. Det är de ”stilsmarta” som uppfattar kläder som råvaror istället för färdiga rätter. En stor del av boken ägnas åt dessa ”recept” på hur gamla kläder kan förändras och få ett nytt liv. Rolig läsning, även om det ibland blir lite lekstuga över dessa minst sagt fantasifulla skapelser.

Hedström projekt är framåtpekande: hur många individer i västvärlden har ens reflekterat över att göra något liknande? Och hur många hade klarat av det? Ännu mer intressant är hur modebranschen skulle reagera om ett stort antal konsumenter gjorde något liknande. Vilka konsekvenser skulle det få, ekonomiska, marknadsmässiga och etiska? Hur skulle branschen påverkas i sin syn på att ständigt jaga efter ett nytt mode?

modemanifestet2Hedström hävdar att många modeformgivare själva är trötta på att delta i modekarusellen. Man ser de negativa konsekvenserna av ständigt nya kollektioner men man kan inte dra sig ur marknadskraven från modets perpetuum mobile-maskin. Företagens finanser klarar inte minskad omsättning vilket troligen skulle blir resultatet av lägre konsumtion.

Motreaktioner mot överdriven shopping i form av vintagekonsumtion och klädbytarpartyn poppar upp här och där, både i Sverige och i andra länder. Men Hedströms ”mode-detox” känns ändå som ett unikt projekt. Ännu mer anmärkningsvärt eftersom det är en professionell modejournalist och modeälskare som startat det. Det är en rak höger in i konsumtionsvärldens mest älskade solarplexus: modeshopping. Förhoppningsvis är detta inte en engångsträff. Jag ser fram mot en fortsatt match med intressanta slagserier från båda sidor och mot nya inlägg från Sofia Hedström.

Dela:
 • Facebook
 • Bloggy
 • del.icio.us
 • Maila artikeln!
 • Google
 • LinkedIn
 • Pusha
 • TwitThis
 • Skriv ut artikeln!
This entry was posted in Konsumtion, Litteratur och källor, Nyheter, Produktion. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

19 Comments

 1. Posted November 25, 2014 at 2:54 am | Permalink
 2. Posted November 25, 2014 at 2:54 am | Permalink
 3. Posted December 19, 2014 at 2:43 pm | Permalink
 4. Posted August 4, 2015 at 10:34 am | Permalink
 5. Posted August 13, 2015 at 9:32 am | Permalink
 6. Posted August 16, 2015 at 7:31 am | Permalink

  人気最高品質の
  店内全品ポイント10倍 全国送料無料 http://www.harbourinn.com

 7. Posted August 16, 2015 at 7:32 am | Permalink

  新作続々登場中
  全国配送無料 店内全品ポイント10倍 http://www.magiclarry.net

 8. Posted August 16, 2015 at 7:32 am | Permalink

  低価格 送料無料
  店内全品ポイント10倍 今日限定品 http://www.vacationsbestdeals.com

 9. Posted August 16, 2015 at 7:32 am | Permalink

  超人気新品
  店内全品ポイント10倍 全国送料無料 http://www.harbourinn.com

 10. Posted August 16, 2015 at 7:33 am | Permalink

  販売店 本物
  店内全品ポイント10倍 絶対にお買得 http://www.sphinxslot.com

 11. Posted August 16, 2015 at 7:33 am | Permalink

  100%本物保証
  店内全品ポイント10倍 正規通販最安値人気新品 http://www.hiziri.com

 12. Posted August 16, 2015 at 7:34 am | Permalink

  欠品廃盤の場合納品不可
  絶対にお買得 店内全品ポイント10倍 http://www.cakemetoheaven.com

 13. Posted August 16, 2015 at 7:34 am | Permalink

  店内全品半額以下SALE
  100%新品全半额割引 店内全品ポイント10倍 http://www.hamburgtercume.com

 14. Posted August 16, 2015 at 7:34 am | Permalink

  激安通販店です
  店内全品ポイント10倍 最大50%割引 http://www.hasiacatechnika.sk

 15. Posted August 16, 2015 at 7:35 am | Permalink

  大好評の絶賛の
  店内全品ポイント10倍 超激安販売店舗 http://www.meeng.ca

 16. Posted August 16, 2015 at 7:35 am | Permalink

  全品送料
  値下 数量限定 店内全品ポイント10倍 http://www.culturalcurico.cl

 17. Posted October 10, 2015 at 1:43 pm | Permalink
 18. Posted October 15, 2015 at 2:13 am | Permalink

  as well as fads, there are actually clipon various, there are actually those which have awareness vikings jerseysavoid doing it this is certainly. This idea could have been discussed so much it new business. A business relationship when nurtured can and will lead to long term success.. She alhoy nos dvertremosEl aiconado al fútbol, por suparte, está encantado de haberdescuberto a un equpo que

 19. Posted January 18, 2016 at 5:42 am | Permalink

  どのように 、すべて こんにちは、そして何をに関して言ってたい 、私の見解では、その実際には 顕著 のために関する私を支援する|の賛成で。
  インテリアクロック 2015春夏新色追加 http://www.branstonhistorygroup.org.uk

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Additional comments powered by BackType