Bara den inte blir rosa

Bara den inte blir rosaGenus finns överallt. I ting, processer och relationer. Det är inskrivet i de vardagsobjekt som omger oss. Produkter, plagg och varor formges utifrån inkörda konventioner för färg, skärningar och design. Släta material och naturliga färger används på produkter som marknadsförs till män och ornamentik och skarpa eller konstgjorda färger på produkter som är tänkta att tilltala kvinnor. På så vis är designkonventioner med om att göra genus. Det manliga blir naturligt och okomplicerat. Det kvinnliga blir avvikande och konstruerat.

Rosa är den färg som idag oftast används när mode- och designföremål tydligt ska kommunicera att de vänder sig till kvinnor och flickor. Men så har det inte alltid varit. Vid förra sekelskiftet var rosa pojkfärgen och ljusblått flickfärgen. Det har Garber (1992) skrivit om i boken Vested Interests. Då sågs rosa som ett tecken på styrka och ljusblått som undfallande och vekt. Det är ett tydligt exempel för att diskutera att genus är konstruktioner. Det finns inget givet i hur färg och form associeras till män och kvinnor, det är något som skapas kulturellt. Men design som tydligt marknadsförs till antingen pojkar eller flickor, män eller kvinnor är inte bara problematiska för att de säger att könen är olika, de säger också att det bara finns två. Att du antingen är det ena eller det andra. Att det bara finns två möjligheter.

I boken ”Bara den inte blir rosa” diskuteras olika designobjekt där intentionen varit att göra något annorlunda. Objekt vars formgivare velat ska bryta med de designkonventioner som säger att flickor gillar rosa eller att män gillar raka linjer men inte blommor. Eller som säger att pojkar gillar seriehjältar och att kvinnor inte bryr sig lika mycket om teknik som män gör. Objekt som inte bara upprepar de genusstereotyper vi är vana vid att se i design, mode och reklam utan försöker att på det ena eller det andra viset bråka med, eller vända på de sätt som manligt, kvinnlig, pojkigt och flickigt vanligtvis framställs på i konsumtionssamhället.

H&M kjol för mänEn slutsats är att i fältet design är mode det område där experiment med kroppen och med genus går hem bäst. Modets värld är den där de flesta exemplen på produkter finns, som både är könsstereotypa och samtidigt utmanar gränser för sexualitet, kön och erotik. Trots det har feminismen haft ett tvetydigt och problematiskt förhållande till mode. Pamela Church Gibson (2000) är en av flera modeforskare som har försökt att lösa upp de ofta förenklade föreställningar som funnits om mode och modeindustrin inom stora delar av kvinnorörelsen. Varför har delar av feminismen varit så kritiska till mode, undrar Gibson som menar att moderiktig klädsel är ett komplicerat lexikon som innehåller många olika betydelser. Om mode är exploaterande, hur kommer det sig då att så många människor finner så mycket nöje i det, frågar hon?

Det är så klart inte bara bland modets avantgarde som det experimenteras med genus och kläder. Tidigare på Modearkivet har Blåkläders hantverkskilt och H&M:s satsning på kjol för män tagits upp. Kjolar för män används av företag och designers som sätt att väcka uppmärksamhet eller att framstå som normbrytande, vågade och nytänkande. Men det finns också mer nedtonade förändringar i våra sätt att klä oss. Som inte är så iögonfallande. GB gubben och gummanExempelvis damvarianter av arbetskläder, som sedan ett par år tillbaka finns hos de flesta tillverkarna. Det är plagg som liknar de gamla, men som är anpassade efter hur kvinnors kroppar uppfattas se ut och hur kvinnor tros vilja klä sig i verkstan eller på bygget. Det välkomnas av många kvinnor. Men inte av alla. De som gillar det ser det som upprättelse. Det kan tolkas som att de ifrågasatt att det som tidigare setts som det neutrala utgått från mannens kropp. Att andra inte gillar det kan tolkas som en kritik mot att de inte tycker att de passar in i den version av kvinnlighet och genus som skapas i stället. Att det är nya normer som görs. Det sätter fingret på en problematik som finns i design som försöker bryta med inkörda genusmönster. Den bekräftar ofta en syn på män och kvinnor som olika. Men alternativet är sämre. När inget görs ligger konventionerna kvar. Det är dilemmat. Det finns många exempel på det. De senaste åren har det blivit vanligt att en tidigare mansfigur kompletteras med en kvinnlig. Herr och fru Gårman och GB gubben och gumman är bara några. Ibland har sådana exempel viktiga roller som provokatörer. Andra gånger upprepar de bara en heteronormativ tvåkönsmodell.

Damkollektioner behövde hos exempelvis Blåkläder inte motiveras med annat än att ”tjejer har annorlunda kroppar, de vill ha bättre passform” och att ”de är en växande kundgrupp”. I tidningsartiklar om SSAB:s nya uniform för kvinnliga stålverksarbetare lyfts säkerheten fram. Kläder som inte passar kroppen blir en säkerhetsrisk på arbetsplatser där smält metall förekommer, menar några av stålverkskvinnorna. Det lyfts också fram att kläder som passar kroppen får bäraren att känna sig professionell. I förlängningen så handlar de plagg som erbjuds om vilka slags kroppar som uppfattas höra hemma på en viss plats.

Volvo YCCDet exempel som främst diskuteras i ”Bara den inte blir rosa” är som redan nämnts tidigare på modebloggen Volvos konceptbil YCC. Projektgruppen som skapade bilen kämpade emot att fastna i förutfattade fack. Ett sådant var att undgå att bilen skulle uppfattas som feminin. Den fick inte bli rosa. Intressant var också att jämfört med arbetsklädsbranschen så var det inom bilindustrin långt mer komplicerat att tänka att kvinnor skulle göra en produkt eller begära en vara som var annorlunda än de som redan fanns. Bilar uppfattas i mycket högre grad som könsneutrala. Men det betyder inte att de är det. En tolkning är att mode- och klädindustrin alltid behövt förhålla sig till kroppen på något sätt och därför kommit längst med att experimentera där. Vi har vant oss vid att kroppar kan kläs på många olika sätt.

Boken finns att beställa här.

Dela:
 • Facebook
 • Bloggy
 • del.icio.us
 • Maila artikeln!
 • Google
 • LinkedIn
 • Pusha
 • TwitThis
 • Skriv ut artikeln!
This entry was posted in Kropp och genus, Litteratur och källor, Nyheter. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

1 Tweet

11 Comments

 1. Posted September 30, 2014 at 5:23 am | Permalink

  Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites?

  I have a blog centered on the same information you discuss and would
  really like to have you share some stories/information. I know
  my subscribers would value your work. If you’re even remotely
  interested, feel free to send me an e mail.

 2. Posted September 24, 2015 at 2:31 am | Permalink

  * HushPuppy「モールウォーカーは、「幅広の靴を必要とする男性のための最初の選択肢の一つです。
  詳しくは http://www.vvvindia.com/Sale/Sale-20150919-13-3.html

 3. Posted September 24, 2015 at 2:31 am | Permalink

  、あなたのクローゼットに行くすべてのものを取り出して、あなたが持っている何をすべきかを調べます。
  お勧め記事 http://www.vaastuinternational.com/Hotsale/Hotsale-20150919-546-2.html

 4. Posted September 24, 2015 at 2:32 am | Permalink

  ランニング裁判所にあなたを制限するものではありません。

 5. Posted September 24, 2015 at 2:32 am | Permalink

  しかも、それはいくつかの他のものによって損傷することが困難であり、耐久性があります。
  関連リンク http://www.velmultimedia.com/Japan/Japan-20150919-311-1.html

 6. Posted September 24, 2015 at 2:32 am | Permalink

  あなたは、特にラフパッチを通過している場合は、あなたの妻はあなたを残し、離婚を得ることを考慮することができます。
  毎日記事 http://www.vaastuinternational.com/Hotsale/Hotsale-20150919-11090-2.html

 7. Posted September 24, 2015 at 2:32 am | Permalink

  まず第一に、あなたはこのような製品を購入したい理由について考えなければならない – それがあるためです。

 8. Posted October 9, 2015 at 7:47 pm | Permalink

  Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog!

 9. Posted October 10, 2015 at 12:06 am | Permalink

  Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from.

  Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 10. Posted March 29, 2016 at 10:31 pm | Permalink

  The band came out swinging, performing one of their biggest hits right off the bat with “Everybody Wants to Rule The World.” Right away you could tell this was going to be a good show because their voices still sound just like they did when they first released their hits in the 80s. They also played each song just the way fans remembered. [url=http://www.michaelkorshandbagsoutletup.us.com]www.michaelkorshandbagsoutletup.us.com[/url] JUDGE PHILLIP T. c [url=http://www.michaelkorshandbagsoutletbuy.us.com]michael kors outlet[/url]
  Using this type of assessment allows the school to see how eighth-graders perform compared to their peers nationally, and provides a portrait of a child’s strengths and weaknesses. [url=http://www.michaelkorsoutletbuy.us.com]michael kors outlet online[/url] and CVS Health Corp.
  The Wildcats junior receiver didn’t play in the regular-season game, but the 6-foot-4 Neville will start Friday. [url=http://www.cheapchinajerseysnfl.us.org]wholesale nfl jerseys[/url] Trea Turner, Was – Stolen bases are really thin. o [url=http://www.michaelkorshandbagsbuy.us.com]michael kors handbags[/url]
  Mercury will be 9 degrees above the horizon. [url=http://www.louisvuitton-outlet.us.org]louis vuitton handbags[/url] WHAT IS GO?
  c along the path that led to the stage. [url=http://www.michaelkorsbag.us.org]http://www.michaelkorsbag.us.org[/url] Next: Golf tournament, Oct. [url=http://www.michaelkorshandbagsoutletup.us.com]michael kors bags[/url]
  Health ingredients South East Asia is focused on health ingredients, nutraceuticals, functional foods and more and is co-located with CPhI South East Asia, an established event with over 5,500 expected attendees and 260+ exhibitors [url=http://o.westboroughpolice.com]oakley glasses[/url] But after all, while some of the radical drys may think that the Arizona is doomed to go to an early grave in the deep because she was christened with alcoholic spirits and a few superstitious sailors may look on her as a luck boat because champagne was used at the christening, all sensible people will pay no attention to this foolishness and when the superdreadnaught is completed she will sail the seas to carry to many lands fame of one of the greatest states for the Union. http://o.storeonlinecc.com
  “It would be more impressive if they were doing all this without Steph,” James said. “Then there would be a conversation to talk about.” [url=http://www.cheapjordanshoes.us.org]cheap jordan shoes[/url] Cost: members $10, guests $15, college students $7. j [url=http://www.michaelkorshandbagstrade.us.com]michael kors outlet store[/url]
  This is a test of an ICBM. [url=http://www.coachhandbags.net.co]coach handbags[/url] “Builders promise careProject proponents say they recognize the valley’s importance and will treat it with the utmost care if allowed to build there.
  He explained school districts have the ability to change their bond priorities within the guidelines of the original measure’s text. [url=http://www.coachhandbags.com.co]coach outlet[/url] Manufacturers of automobiles and aerospace equipment in West European countries are increasingly adopting adhesive bonding technologies to help reduce vehicle weight and meet more stringent fuel efficiency requirements.
  I was a fan of Erik Larsen, Steve Rude, and Mike Allred in the 90s, and while each of them have their own definitive styles, as soon as I saw and studied Kirby, you can tell that s where all of those roads lead. [url=http://www.coachoutletsonlines.us.org]http://www.coachoutletsonlines.us.org[/url] Harry immediately became a key cog in Chandler coach Mark Nold’s plan.
  You just need a launch tube that you mount on the truck, said Markus Schiller, a rocketry expert based in Germany. [url=http://www.louisvuittonbagsbuy.us.com]louis vuitton outlet online[/url] “We’re just mad as hell and won’t take it anymore,” Romney said of the national electorate.
  e The Harris Poll? 7, January 26, 2016By Larry Shannon-Missal, Managing Editor, The Harris Poll [url=http://www.louisvuittonhandbags.us.org]louis vuitton bags[/url] In general, trusts are taxed like individuals for income tax purposes.
  Clearly this film is catered toward younger or softhearted audiences. [url=http://o.westboroughpolice.com]oakley sunglasses[/url] The team’s toughest game was its first, an 8-7 victory over Ferrasci. x [url=http://www.cheapmichaelkorsbags.us.com]cheap michael kors bags[/url]
  II-42 [url=http://www.michaelkorsbags.me]www.michaelkorsbags.me[/url] James, son of Roger and Michelle Swanson of Morgan Hill, graduated from Live Oak High School where he played basketball and football and was ASB Rally Commissioner his senior year.
  z True Blue [url=http://www.michaelkorshandbags.us.org]www.michaelkorshandbags.us.org[/url] Warren said superintendents need the power to clean shop. h
  Regarding the loss of the weather forecast subchannel, Lewin said: [url=http://www.cheapjordanshoes.us.org]www.cheapjordanshoes.us.org[/url] Boston’s Carl Soderberg had the best chance in the final minute after Montreal defenseman P. [url=http://www.coachhandbags.net.co]coach handbags[/url]
  The Massachusetts delegation of federal officials, made up of all Democrats, praised Friday’s U.S. Supreme Court ruling on gay marriage as an affirmation of equality. [url=http://www.coachfactorysoutlet.com]coach factory outlet[/url] The Gamecocks tended to their knitting, playing hard, setting screens and moving the ball crisply to get highpercentage shots. g [url=http://www.coachfactorysoutlet.com]www.coachfactorysoutlet.com[/url]
  Cross streets: Speedway near Wilmot Road. [url=http://www.cheapjordanshoes.us.org]www.cheapjordanshoes.us.org[/url] It’s expected to close 2015 at 1,082 feet elevation, 5 to 6 feet lower than a year ago.
  David P. Twohig to Michael J. Twohig, 20 West Green St., $100. [url=http://www.raybanoutlet.name]ray ban outlet[/url] The Current River is considered easy to medium difficulty for paddlers, with Class I and occasional Class II rapids. m [url=http://www.coachoutletstores.net.co]coach outlet store[/url]
  October 22, West Shore Country Club: Jennifer Donnelly shot a hole-in-one on the 9th hole with an 8-iron at 109 yards. [url=http://o.storeonlinecc.com]oakley sunglasses[/url] Martin was at first very much in charge, choosing “Love Me Do” as their debut single and confining the newly-hired Ringo Starr to tambourine (a slight the drummer never quite got over).

One Trackback

 1. [...] kommer ur en recension av en bok jag helt klart blir nyfiken på:”Bara den inte blir [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Additional comments powered by BackType