Symönster unik källa till 1900-talets mode

McCall 6507 V1241 S5256 V1023 Att det pågår en gigantisk våg av intresse för 1940-talets och 1950-talets mode och stil kan väl inte ha undgått någon som är modeintresserad – se på fenomen som Dita von Teese, framgången för klädmärken som Pin-up Girl clothing, Bettie Page clothing och bloggar som Miriams kafferep, Iris Berså och Vintageportalen.

Många syr också sina egna kläder, antingen efter moderna symönster som man anpassar eller efter gamla symönster som man köper hos e-butiker som specialiserat sig på sådana, på eBay och andra auktionssajter eller på loppmarknader om man har tur och hittar sådana. Olika former av communities för dem som syr kläder i gammal stil eller efter gamla mönster finns, ofta centrerade kring en blogg, som Sew Retro. Även stickning efter gamla mönster har en renässans; flera böcker har publicerats med antingen originalmönster eller mönster inspirerade av äldre stil (jag recenserar tre här) och sk. knit-alongs med vintagetema förekommer både på engelska och svenska.

Ett av de intressantaste resultaten av det här intresset är uppbyggnaden av en wiki med bilder från omslag på symönster från 1920-tal till 1980-tal: Vintage Sweing Patterns Wiki. Där finns över 26 000 bilder av mönsteromslag upplagda och förutom att de fungerar som ett uppslagsverk över vilka mönster som tryckts, så att man kan söka efter dem hos olika försäljare eller som inspiration till egna kreationer i samma stil så är det ett fantastiskt källmaterial till modets utveckling under de här decennierna. Illustrationerna till symönster visar precis som modeteckningar på sin tids ideal, men det är ett mer tillgängligt, vidare spritt ideal vi får se – det här är de ideal som den sk. vanliga kvinnan kunde sträva efter. Illustrationerna säger inte bara något om modets förändring, utan kan också användas för att studera ideal för kvinnlighet och manlighet, föreställningar om barn och barndom, om arbete och om fritid. De flesta mönstren är amerikanska, men eftersom den är ett ständigt växande projekt kommer troligen fler euroepiska mönsterfirmor att synas; framför allt tyska sådana, då de dominerade marknaden för symönster.

Dela:
 • Facebook
 • Bloggy
 • del.icio.us
 • Maila artikeln!
 • Google
 • LinkedIn
 • Pusha
 • TwitThis
 • Skriv ut artikeln!
This entry was posted in Litteratur och källor, Produktion. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

1 Tweet

4 Comments

 1. Eva Knuts
  Posted February 26, 2010 at 10:12 am | Permalink

  Tack Eva! Detta var en bra inspiration till den artikel som jag just nu kämpar med som handlar om kläder under andra världskriget.

 2. Posted February 28, 2010 at 6:13 pm | Permalink

  Men var är själva mönstren?

 3. Posted February 28, 2010 at 8:59 pm | Permalink

  Kajsa: de finns inte där, det här är mera som en dokumentation. Man får se om man kan få tag i dem på eBay och så. Vissa av mönstren har folk även scannat av baksidorna på och då kan man ju se hur mönsterdelarna ser ut och kanske göra ett eget mönster om det inte är för komplicerat.
  Att folk som bidrar till wikin skulle scanna av själva mönsterdelarna, som är större en del flesta scanners och lägga upp dem, det är nog lite mycket begärt; arbetet skulle vara väldigt omfattande. Dessutom säljer flera av de mest aktiva medlemmarna gamla symönster.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Additional comments powered by BackType