Kommer modebloggarna överleva 10-talet?

Såväl före och efter decennieskiftet har medierna fyllts av sammanfattningar av 00-talet. Ett intressant fenomen som starkt har präglat det decennium som vi precis har sagt adjö till är bloggarnas intåg. Bloggar som behandlade alla möjliga tänkbara ämnen och inriktning växte fram som svampar ur jorden under de senaste tio åren. Den kategori av bloggar som fick den betydligt största delen av strålkastarljuset var utan tvivel modebloggarna.

Blogga

Omkring mitten av 00-talet började allt fler modebloggar etablera sig. Vid en sökning på ordet “modeblogg” i databasen Mediearkivet är den äldsta träffen en artikel från den första juli år 2005. Artikeln “Modeintresserad bloggare” som publicerades i Göteborgs Posten är en intervju med då femtonåriga Anna Sidea som intervjuades med anledning av att hon drev sin egen modeblogg. I artikeln får hon frågan om varför man ska lyssna på henne för att få reda på vad som är trendigt. Anna svarar “För att jag har stenkoll, jag går runt med ett anteckningsblock på stan och skriver ner när jag ser saker som är snyggt.” Att antalet personer som skulle följa i hennes och andra tidiga pionjärers fotspår skulle bli så många var ingen självklarhet år 2005 men modebloggarna fortsatte att bli fler och tog allt mer plats både på nätet men även i traditionella medier.

Under 2005 började även Karolina Skande och Eleonore Nygårds, som nyligen deltog i SVTs morgonsoffa, att modeblogga. I morgonsoffan (se klippet ovan) berättar de om sina erfarenheter som de har samlat på sig under åren som har gått sedan de skrev sina första inlägg. I programmet berättar Nygårds glatt historien om hur hon började att blogga på en rast när hon arbetade som ingenjör på kärnkraftverket Ringhals. Senare under samma år blev Nygårds Sveriges första heltidsanställda bloggare.

Men det var då och idag är nätet fullt av modebloggar som slåss om läsarnas uppmärksamhet. Från att många modebloggar först betraktades som amatörmässiga har modebloggarnas fått en allt högre status under åren som har gått. Det finns många intressanta exempel på hur det har skett, exempelvis genom att tidningar och TV-kanaler har integrerat tongivande modebloggar i sin verksamhet och bjudit in dem i de traditionella mediernas finrum.

Bild lånad från Elin Klings blogg.
Bild lånad från Elin Klings blogg.

En fråga som har väckts i samband med decennieskiftet är huruvida modebloggarna kommer att överleva 10-talet eller inte. På den senaste modeveckan i Stockholm var många av de personer som var självklara för front row några av Sveriges största modebloggare. Från första parkett bloggade några av Sveriges största modebloggare såsom Elin Kling och Sofi Fahrman om de senaste trenderna till förväntansfulla läsare över hela landet.

Uppenbarligen är det inte bara på visningar i Sverige som modebloggare så gott som har intagit catwalken och tagit modebranschen med storm. Under Dolce & Gabbana senaste visning deltog ingen mindre än ikonen Anna Wintour. Det intressanta med den här visningen var att det två platser till vänster från Wintours satt en filippinsk modebloggare som går under namnet Bryan Boy med sin laptop i högsta hugg, vilket bland annat Culture Buzz har skrivit om. Även fast ingen kan vara riktigt säkert finns det mycket som talar för att modebloggarna är här för att stanna. En sak är säker, de kommer definitivt att överleva 10-talet.

Amerikanska Vouges chefredaktör Anna Wintour och den filippinska modebloggaren Bryant Boy.
Amerikanska Vouges chefredaktör Anna Wintour och den filippinska modebloggaren Bryan Boy.
Dela:
 • Facebook
 • Bloggy
 • del.icio.us
 • Maila artikeln!
 • Google
 • LinkedIn
 • Pusha
 • TwitThis
 • Skriv ut artikeln!
This entry was posted in Marknadsföring. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Tweets

6 Comments

 1. Anna-Stina Lindén
  Posted January 19, 2010 at 3:51 pm | Permalink

  Modebloggarna kommer säkerligen att överleva. Men de måste bli kompetentare. Att syssla med Dagens outfit och att ge okritiska shoppingtips kommer definitivt att bli mindre intressant i ett mer konsumtionsmedvetet framtidssamhälle. Kritiskt granskande däremot, kan de bli en maktfaktor.
  För modevarumärkenas marknadsförare har nog modebloggarna (hittills) varit ett klipp. Att ge en modebloggare plats på första bänk vid visningen, eller att skicka gratisplagg under täckmantel “recensionsexemplar”, kan ge hundrafallt tillbaka i gratisreklam. Utbildade journalister är förhoppningsvis inte lika lättledda …

 2. Christofer Pihl
  Posted January 19, 2010 at 4:07 pm | Permalink

  Jag tror att du har rätt, trovärdighet är och kommer bli än viktigare för de aktörer som önskar att bli långvariga. Integritet är en av nyckelorden för de som har långsiktiga ambitioner med att etablera och stärka sina verksamheter som utgår från modebloggarna. Det som dock är intressant att notera är att transparensen för läsarna är låg, huruvida en modebloggs integritet är hög eller inte är ofta svårt för läsaren att uttyda. Kanske kommer det bli än vanligare med olika typer av samarbeten mellan modebloggar, tidningar, tv-kanaler och olika typer av portaler för att flytta fram positionerna kring vad som kan beskrivas som professionell modebevakning i bloggform.

 3. Alexnadra
  Posted January 28, 2010 at 11:46 am | Permalink

  Valdigt bra inlagg. Laste det for ett tag sedan, tips fran twitter samt lite senare min blogg;-)

  Tyckte det var roligt att du namnde just modebloggarnas placering under modevisningen/ar. Det ar ett amne som cirklulerat pa flertalet bloggar och pa manga satt setts som ett tydligt erkannande av modebloggarnas stallning och det otroliga mediumet de faktiskt ar. Sa vi far se om 10-talet men det ser definitivt ljust ut.

 4. SLT-A65
  Posted November 17, 2011 at 6:18 pm | Permalink

  Jag älskar verkligen att du kan gästerna lägga på din egen blogg

 5. Posted September 24, 2015 at 2:31 am | Permalink

  Dr. Richards and team looked at patients with diabetes who took metformin (brand names Glumetza, Fortamet, and Riomet). Coach Outlet Store Online Markets were also disappointed by an Institute for Supply Management report that showed manufacturing activity slowed sharply in April. v Cheap MLB Jerseys
  What was the last band you saw live? Snow Patrol. http://www.coachonlineoutlet.us.org After the war he lived in Heaton, Newcastle. He and Caroline had three sons and a daughter 鈥?Geoffrey, Kathleen, William and Derek 鈥?between 1918 and 1931. Sadly Caroline died in 1936 aged 45.
  Freeman said his relatives arrived in Sweetwater County to mine coal. The area has a coal-fired power plant and coal mines. Some of the area鈥檚 trona mines also have power plants. Nearby Kemmerer has a mine and power plant, Freeman said. Jordan Wholesale shoes And no one was staying high and dry in the Cardinals clubhouse as they celebrated winning the National League pennant with a 12-6 victory over the Milwaukee Brewers on Sunday night at Miller Park. a http://www.coachonlineoutlet.us.org
  Gray added: 鈥淲e were playing against an improved Mossley team, compared to the Mossley sides we鈥檝e played in the past. Since January they鈥檝e had a great run and taken points off a lot of top teams. canada goose jacket and Sderot, is such that employers will be obliged to employ only 70% from
  t By the end of 2013, ollo mobile鈥檚 prototype had been a finalist in nine technology awards, with its team of fewer than 10 people lining up alongside international companies with multi-million dollar budgets. jordan release dates 8 Magnay: Midfielder holding role is a new one, but he looked at home. Used the ball well, broke up attacks and kept it simple cheap ugg boots
  As for the future, James is determined that his mother and daughter never have to worry about finances in future. 鈥淭hey are the women in my life and as the only kind of man figure in the whole family, it鈥檚 my duty to provide roofs over heads and cars to drive. That鈥檚 why I guess I work so hard,鈥?he says. Michael Kors Outlet In fact, censorship of cultural products is everywhere and has become a norm of governance and business. For example, in the US, music channel MTV is known for its strict censorship of songs and videos, taking the greatest effort to make sure their cultural products are “politically correct.” Cultural censorship is a controversial issue in most countries, because it is in conflict with the ideal state of free speech. But taboos in legal, moral and social terms have set limits on the orientation of these cultural products. As for the government, it never ceases to wield its leverage on this matter. The only difference is that different governments usually adopt different ways. http://www.ugg-bootscheap.us.com
  Motl鈥檚 decision said Boulanger will not be able to run for office until the matter is settled. moncler outlet He returned to New York and landed a job with a reality TV show through his producer sister but then lost it for showing up to work drunk. c Nike Roshe Run
  Having confirmed their survival in the middle of last week, York lost out to a Mark Ellis header despite putting up a spirited display against a Shrewsbury side who need two points from their final two matches to confirm their promotion. michael kors outlet online Celebrate Willy Street Co-op鈥檚 40th anniversary with a screening of a documentary about its journey from a small, volunteer-run storefront in 1974 to the 30,000 member-owners and two Madison locations today. Free, 7 p.m., Barrymore Theatre,
  鈥淚t was tough, but it was needed,鈥?Ash said. cheap oakley sunglasses IT鈥橲 the best-looking fitness tracker on the market and it delivers advanced technology, but Jawbone鈥檚 Up3 gadget is missing some vital features.
  Johnson had a rookie team-record 24 goals and tied with MacKinnon for the NHL lead among rookies. MacKinnon, selected first overall in the draft by Colorado, led all rookies in scoring with 63 points. Cheap NFL Jerseys Fox News moderators Bill Hemmer and Martha McCallum asked the hopefuls why they are running. Fiorina, who has never held elected office, played up that outsider status, saying the political class has failed you. Former Virginia Gov. Jim Gilmore said that unlike eight years ago, when voters elected then-U.S. Sen. Obama, they are looking for experience in 2016. I think the times are different now, he said, even though he has been out of office for more than a decade. Perry said he is ready for the job four years after his unsuccessful run for president.
  This remark was made by Martial De-Paul Ikounga, the Commissioner for Human Resources, Science and Technology of the African Union, at a meeting with Azerbaijan’s Permanent Representative to the organization Elman Abdullayev, Azerbaijani Embassy in Ethiopia told Trend. http://www.outletmoncler.us.com In both of these cases, how long after the event does the information become irrelevant?
  b 鈥淚t鈥檚 great for the country to have a World Cup here later this year, but we鈥檝e got our own World Cup to come for the Under-20s. These are all stepping stones in trying to make it to the 2019 World Cup. moncler jackets The scheme involved installing a slot machine so that drivers leaving their vehicles could put in their money. The fee was to be sixpence, known at that time as a tanner, and equal to 2.5p in today鈥檚 money. It was to be the same for any duration of parking, whether it was a few minutes or all day.
  The Badgers were motivated to win for Alvarez and also to silence the critics who said they didn’t deserve to be in Pasadena. Wisconsin was the first team to qualify for a BCS bowl with five losses. They also wanted to win for senior tailback Montee Ball, who needed 150 yards to break Wisconsin great Ron Dayne’s all-time Rose Bowl rushing record. Coach Online Outlet ___ a http://www.cheapchinajerseysnfl.us.org
  Stuani, a Uruguayan striker who was part of his nation鈥檚 squad at the recent Copa America, is set to complete a 拢3m deal from Spanish side Espanyol, while Fabbrini, an Italian attacking midfielder, will move to the North-East on a season-long loan from Watford. Coach Factory But to lead Waterford to a school-record 12 victories and its first appearance in the state championship game as a 34-year-old in his first season as a head coach?
  r dWwgYW5kIHRha2luZyBpdCBzbG93LiYjODIyMTsgVGF5bG9yIHNhaWQgaGUgZGlkbiYjODIxNzt0 oakley sunglasses Sands beat Robert Villemain who had beaten La Motta. He also beat Carl Bobo Olson, who subsequently became world champion and Henry Brimm, who had fought a draw with Robinson. e
  鈥淵ou鈥檙e starting to wonder if it鈥檚 going to be one of those days, but we made big headers and stayed firm. http://www.outletmoncler.us.com 鈥淭hey鈥檙e extremely popular here. It surprised me how popular they are here in the Midwest,鈥?says Taylor, of the crabs. 鈥淪o we do all kinds of different preparations, including a delicious soft-shell sandwich.鈥漁ut-of-the-way fish fryOf course there鈥檚 no seafood feast more native to Wisconsin than an old-fashioned fish fry, where the setting and the experience is often as big a draw as the meal itself and worth a journey to find. oakley sunglasses outlet
  The talent, along with Burks鈥?community-first approach, should result in the Cobras making Butte their permanent home. oakley sunglasses outlet Aside from a big hundred at Lord’s in July 2013, Root only passed 30 once in seven innings against Australia and in the return series three months later he averaged 27.42 which subsequently led to his axing. y moncler outlet
  A newspaper cutting 21 years later records Martin鈥檚 death, inquest and funeral, following a pony and trap accident near () Colliery. Louis Vuitton Handbags Despite the criticism of the industry, Rep. Robin Vos – co-chairman of the Joint Finance panel and the likely Assembly speaker – said he submitted the amendment to the budget bill as a way to help consumers.
  Ban Total Refresh cooling clothes, 10 pack, $1.99 – $1 coupon from 8/2 SS = .99 Wholesale NFL Jerseys In an attempt to stop the outbreak, any bird even healthy ones within a three-kilometre radius of an infected animal, is now being confiscated and incinerated by government agents. The Ministry of Animal Resources says it has destroyed more than 16,000 birds and 166,000 eggs since April. a cheap oakley sunglasses
  LEE CATTERMOLE DOESN’T ALWAYS HAVE TO BE THE VILLAIN cheap nike air max Given , it sounds like a savvy move. It also keeps the show鈥檚 focus on the kids鈥?struggles with these serious issues. It鈥檚 a struggle at least one of the students loses.

One Trackback

 1. [...] Länktips: Kommer modebloggarna överleva 10-talet? [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Additional comments powered by BackType